Despre prima extracţie de măsea

8/04/2014




Na c-am făcut-o şi pe asta! Prima extracţie de măsea(mai exact de rădăcină) din viaţa mea. Tocmai ce am ajuns de la dentist, acum vreo oră, respirând uşurată şi nu prea...căci mă mai aşteaptă încă una peste vreo săptămână şi ceva!
Am intrat eu în cabinet fără prea multă tragere de inimă şi dentista m-a mirosit, ca de obicei! "Eşti cam tristă astăzi!", când eu de fapt muream de frică, deşi în ultimele 7-8 luni, am mai intrat acolo de cel puţin 6 ori...dar azi urma să mi se facă altceva, mai mult decât plombare!
Am intrat pentru începerea unui tratament endodontic, adică pe canal, ceea ce sună înspăimântător, ştiu! M-am documentat înainte, timp de câteva zile, să văd şi eu...ce o să trebuiască să suport oare?? 
M-am lămurit şi suna terifiant! Era o adevărată chestie, un tratament ce durează minim 3 şedinţe...practic, dintele este curăţat complet pe dinăuntru şi este umplut cu gutapercă, până în vârful rădăcinii. Anestezia locală era singura care îmi mai alina groaza, credeţi-mă.
Am intrat, fiind foarte sigură de ce o să mi se întâmple, ştiam deja paşii pe de rost de la câte videoclipuri am vizualizat şi câte articole am citit, dar lângă măseaua afectată eu aveam o rădăcină, provenită de la o măsea care s-a rupt în urmă cu ani buni şi pe care am lăsat-o aşa, de frica...extracţiei! Dar de ce ţi-e frică, de aia nu scapi! Când am auzit că îmi extrage rădăcina, am crezut că mor de spaimă...extracţiile mi se par cele mai îngrozitoare proceduri dentare! 
Mi s-a făcut anestezie, după care am aşteptat preţ de 10-15 minute. Imediat mi-a amorţit zona, chiar şi jumătate din buza inferioară, deci am început să mă liniştesc. Ce mi-am zis eu: "m-a înţepat de două ori în locuri diferite, abia mai deschid gura, sunt amorţită rău de tot pe o parte, deci sigur nu o să simt durere!" 
A început masacrul! Iniţial mi-a introdus o chiuretă de mai multe ori în gingie, căci fiind doar rădăcină, nu prea avea de ce să apuce cu cleştele. A încercat cu alta, de altă dimensiune, apoi simţeam cum mă apasă puternic pe rădăcină, apoi...pff...cleştele! A început să tragă, durerea se accentua din ce în ce mai mult, dentista insista(şi acum sunt de părere că bine făcea, atunci voiam să mă lase o dată în pace) şi eu nu ştiam ce să fac de durere. Toată procedura s-a dublat, căci întâi mi-a sfărâmat-o în două, apoi a extras fiecare rădăcină pe rând. Când a scos-o şi pe a doua, toţi muşchii mi s-au relaxat, mai mai că mă apucam să zic o rugăciune! :)) Ce-i drept, dentista mi-a spus că aveam infecţie, transmisă de la măseaua ce trebuie tratată pe canale, ce s-a extins şi de aceea am simţit durere.  
Şi când mă gândesc că mai de făcut o extracţie...în două săptămâni. Uf, Doamne, ce regret că am ignorat durerile de dinţi! Acum vreau să suport până la capăt şi după să nu mai am treabă o viaţă întreagă!
Acum eu sper că nu am lungit-o prea mult, sper să nu pară exagerată povestea mea, dar eu aşa am simţit-o şi trăit-o şi sper să nu mă consideraţi o fricoasă de primă clasă, căci toate plombele mi le-am făcut fără anestezie şi a fost floare la ureche!(încerc şi eu să mă scot cumva :D )

***La voi cum a decurs o extracţie dentară?***
***Credeţi că e normal să fi simţit o durere aşa adâncă?***

Vă pup :* 

You Might Also Like

17 comentarii

  1. Eu mi-am scos o masea de mine acum.....hmmm, vreo 5 ani....n-am simtit durere in momentul extractiei, decat putin de tot dupa ce-a trecut anestezia, insa s-a rezolvat cu nurofen. Mai am unele masele de scos, 2 de minte si una normala, insa tot aman....de frica, ai ghicit :))) Desi prima experienta n-a fost una traumatizanta si am incredere in dentistul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu ce zici...dar dacă nu ai simțit durere prima dată, ar trebui să fii mai motivată. Nu mai aştepta, sfatul meu, căci pe mine m-a costat toată așteptarea. Ştiu că e uşor de zis, dar mai bine o durere timp de câteva minute decât altele pe viață.
      Te pup :*

      Ștergere
  2. Multi ani in urma, am fost terifiata de o interventie, acum s au schimbat multe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, poate peste 10-20 de ani o să gândesc şi eu la fel!
      Te pup :*

      Ștergere
  3. Cristina Barbieru5 august 2014 la 06:52

    Mie mi-e atat de frica de dentist............... ca nici nu pot explica in cuvinte. :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Off, te inteleg...
    Eu am fost nevoita sa-mi scot nervul la o masea, plombata in alt parte. M-a chinuit putin, dar nu pot sa spun ca am trait aceiasi experienta ca si tine. In rest nu am avut foarte multe probleme.
    Doar cate o vizita din cand in cand, pentru o plomba sau un detartraj.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, a fost destul de nasol, nu mă aşteptam să doară în halul ăla. După mă durea toată partea dreaptă a capului. Sper ca următoarea să fie mai puţin traumatizantă şi măcar acum ştiu la ce să mă aştept.
      Te pup :*

      Ștergere
  5. Și eu trebuie să îmi scot 2 din măselele de minte că au o poziție aiurea și s-ar putea să îmi strice dantura... deja îmi e groază când mă gândesc...
    Măcar ai scăpat :D. A fost, a trecut, problemă rezolvată :)).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uff...multă baftă!
      Daa...cât de cât, mai am o extracţie şi după chiar că am scăpat! :D
      Te pup :*

      Ștergere
  6. Eu sunt foarte speriata de dentist, tocmai de aia stau cu vreo 2 masele stricate iar una trebuie scoasa, dar citindu-ti povestea parca sunt mai incurajata sa vizitez mai des dentistul :)) Totusi mi-e frica :)) O data mi-a fost frica doar cand si-a bagat mana in gura mea sa se uite de ce ma doare maseaua :))))) Ce sa mai zic de extractie :D Sper sa fiu curajoasa si sa fac si eu pasul asta caci e deranjant sa ai o masea asa :(

    felicitari pt curaj, ti pup :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiu ce zici, şi eu la fel eram, dar am zis să îmi iau inima în dinţi şi să suport. La început şi mie mi-era o frică...dar după mai multe vizite am început să mă obişnuiesc. Curaj, draga mea, gândeşte-te că o să scapi şi nu o să mai ai probleme după!
      Te pup şi eu :*

      Ștergere
  7. Eu mi-am scos toate cele patru măsele de minte, cu toate că nu ieșiseră deloc. Una singură abia se zărea. Am făcut asta, fiindcă am aparat dentar mobil și era nevoie de spațiu, pentru a nu se strâmba dinții. Sincer, contează foarte mult la cine mergi și cum gândești. Eu m-am dus la o clinică privată foarte apreciată din Alba-Iulia, încrezătoare în cei de acolo și nerăbdătoare să mă scap de o grijă. Totul a descurs bine, au lucrat impecabil, m-am și amuzat și am trecut inclusiv pentru asta. Au fost două operații...nu e ca și cum mi-aș fi scos un dinte, dar, știind că zâmbetul contează foarte mult, am pornit pozitivă.

    Curaj ! ^^

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfff....te admir pentru faptul că ai avut curaj şi îţi voi urma şi eu exemplul. Aşa este, merită să trecem prin orice, deoarece un zâmbet alb şi impecabil e esenţial.
      Te pup :*

      Ștergere
  8. Aoleu aoleu m-am facut cat un puric de mica. Am amanat mult dentistul pana cand am ajuns acolo cu 2 masele pe jumatate amandoua... 2 saptamani, odata la 2 zile eram acolo si mi-am reparat tot. Nici nu vreau sa ma gandesc la extractie, imi vine sa morrrrr de fricaaaa. :)))

    Mult curaj ai avut! Felicitari!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Brrr....deja mă trec fiorii când mă gândesc. E bine că într-un final ţi-ai luat şi tu inima în dinţi! :)
      Te pup :*

      Ștergere
  9. Dar nu inteleg de ce te-a durut asa de tare daca ti-a facut anestezie. Dumnezeule, ce poveste terifianta. Si mie mi s-au scos 2 si la una a scos-o mai greu ca nu avea cum sa traga. Nu m-a durut, zau, dar sa vezi DUPA ce durere am avut.. :(

    RăspundețiȘtergere

Orice sfat sau părere contează! ♥

ETICHETE ♥

TRANSLATE ♥